KAŽDÁ POTRAVINA JE BOHATÁ NA JINÉ ŽIVINY, PROTO BY MĚL JÍDELNÍČEK OBSAHOVAT CO NEJŠIRŠÍ SPEKTRUM POTRAVIN. ZÁROVEŇ JE DŮLEŽITÁ I JEJICH KVALITA.

PESTROST

Výživová doporučení zabývající se pestrostí stravy definují jednotlivé potravinové skupiny, které bychom měli do stravy zařazovat, abychom získali všechny potřebné živiny, včetně vitaminů a minerálních látek. Ve stravě by měly být zastoupeny obiloviny a výrobky z nich, ovoce, zelenina, mléčné výrobky, maso, vejce, luštěniny, ryby i vhodné tuky a oleje.

KVALITA

Při výběru potravin je důležité dbát na jejich kvalitu a preferovat ty, které pocházejí z důvěryhodných zdrojů, jsou bezpečné a mají co nejjednodušší složení bez přídavku konzervantů a dalších aditiv. Správný výběr surovin je základním stavebním kamenem kvality konečného produktu, proto by se potraviny měli vybírat vždy čerstvé, lokální a od prověřených dodavatelů. Ideální je umět číst v etiketách a zaměřovat se zejména na uvedené složení, zemi původu a datum minimální trvanlivosti kupovaných výrobků.

Některé přídatné látky (např. konzervanty) hrají důležitou roli v zajištění bezpečnosti produktu a často si bez jejich užití výrobu neumíme představit. Na trhu se však často objevují produkty plné aditiv, které v potravině zastávají funkci pouze druhořadou, pomocnou (např. umělá barviva, aromata, zahušťovadla, stabilizátory a další chemické látky upravující texturu, vzhled či chuť). Tyto látky se do potravin přidávají z technologických důvodů během výroby, a to především proto, aby zachovaly nebo vylepšily vlastnosti daného produktu. Bohužel se mnohdy setkáváme s tím, že aditiva jsou použita ve prospěch výrobce potravin, nikoliv ve prospěch výrobku, a proto se finální produkt stává koktejlem chemických látek, kterými lze přidat na celkové atraktivitě výrobku, prodloužit někdy až neúměrně dobu trvanlivosti a především nahradit dražší složky produktu levnějšími, tím snížit náklady na minimum a současně zvýšit prodej výrobku.

JAK JSME TUTO ZÁSADU
APLIKOVALI V PEBLU?

Peblo výrobky se vyznačují jednoduchým, avšak pestrým složením, bez zbytečných konzervantů a dalších přídatných látek. Díky tomu jsou naše produkty značně rozmanité, obsahují vše potřebné, a zároveň neobsahují to co nemusí. 

PESTROST

Naše portfolio surovin je velmi bohaté a zahrnuje všechny potravinové skupiny, zároveň pracujeme i s méně obvyklými a opomíjenými surovinami, jako jsou jáhly, bulgur, quinoa, pohanka, cizrna, tarhoňa nebo chia semínka či ovoce sušené mrazem. Nezapomínáme ani na celiaky, vegetariány či vegany, pro něž speciálně vyrábíme produkty pouze z přirozeně bezlepkových surovin, používáme rostlinné mléko, smetanu, tempeh či tofu.

KVALITA

V Peblu se zaměřujeme na suroviny nejvyšší kvality, které vybíráme pouze od prověřených dodavatelů. Protože víme, kdy jsou přídatné látky nutné a kdy nikoliv, vyhýbáme se jejich zbytečnému užití. Pokud se některá z těchto látek na etiketě Peblo výrobku objevuje, její původ je již v samotné surovině, kterou při výrobě využíváme nebo je její užití nezbytně nutné pro zajištění bezprostřední bezpečnosti finálního výrobku. I v tomto případě však nejprve aplikaci jakékoliv přídatné látky důkladně zvažujeme a vyhodnocujeme.