ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ VÝRAZNĚ OVLIVŇUJE VÝŽIVOVÉ VLASTNOSTI, CELKOVOU KVALITU A BEZPEČNOST HOTOVÉHO JÍDLA.

Díky vhodné technologické úpravě můžeme z jídla získat více prospěšných látek, naopak předejít nadbytečnému příjmu tuku a omezit příjem některých látek škodlivých.

Dle výživových doporučení bychom měli omezit především smažení a grilování, preferovat šetrnější technologické úpravy a vyhýbat se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám. Technologická úprava může výsledný pokrm výrazně ovlivnit jak pozitivně, tak negativně.

JAK JSME TUTO ZÁSADU
APLIKOVALI V PEBLU?

V Peblu suroviny zpracováváme tak, aby byl finální produkt maximálně bezpečný, a zároveň měl požadované senzorické vlastnosti. Používáme pouze takové kulinární úpravy, které jsou k surovinám šetrné, způsobují minimální ztráty přítomných živin, vitaminů, minerálních a dalších zdraví prospěšných látek, a naopak omezují vznik látek škodlivých. Každou technologickou úpravu optimalizujeme s ohledem na konkrétní produkt. Zohledňujeme různé fyzikální vlivy, jimž jsou potraviny vystaveny i chemické reakce, které v nich probíhají.

JAKÉ KONKRÉTNÍ TECHNOLOGIE POUŽÍVÁME

Pro maso volíme tu nejšetrnější cestu tepelného opracování – sous-vide technologii. Naše krůtí nebo hovězí maso či burgery jsou vakuovány do speciálních sous-vide sáčků a poté jsou při nízké konstantní teplotě hodiny zpracovávány. Využitím této nízkoteplotní, avšak velmi časově náročné, metody dochází k zachování vysokého obsahu vitaminů, minerálních a dalších nutričně významných látek. Maso je dobře stravitelné, vzhledově atraktivní, dokonale měkké, šťavnaté a chuťově neodolatelné. Sous-vide metodu jsme optimalizovali tak, aby byl konečný výrobek dostatečně bezpečný a měl úměrnou dobu použitelnosti bez přídavku jakýchkoli konzervantů a dalších aditiv. Výhodou sous-vide je také přirozená šťáva z masa, která zůstává v sáčku bez odpaření.

Druhou variantou tepelného ošetření našich výrobků je vaření a pečení v konvektomatu. Díky možnosti přesně řízené teploty a času ohřevu docílíme optimálních podmínek pro šetrnou pasteraci nebo nízkoteplotní pečení. Vaříme nebo pečeme jen po dobu nutnou k zajištění dokonalé bezpečnosti finálního produktu a docílení požadovaného opracování syrových surovin. Výrobky zbytečně nevystavujeme dlouhému tepelnému záhřevu, aby si suroviny ponechaly co nejvíce své přirozenosti a nedocházelo k velkým nutričním ztrátám.

Pečené ovesné vločky zpracováváme pomocí unikátní pražící bezkontaktní linky, u které hlídáme nejvyšší možnou teplotu pečení, aby nedocházelo k překročení bodu zakouření a nevznikaly tak nežádoucí, zdraví nebezpečné látky. Současně cílíme na to, aby byla co nejvíce zachována přirozená podoba ovesného zrna.

Všechny tepelně opracované Peblo balené produkty jsou nejprve šokově zchlazeny a poté zabaleny pomocí vakuovacího zařízení za využití ochranné atmosféry. Tímto typem konzervace docílíme dostatečně dlouhé doby použitelnosti produktu bez přídavku konzervantů a dalších aditiv. Peblo obaly jsou vybírány tak, aby vyhovovaly všem stanoveným bezpečnostním kritériím, splňovaly požadované bariérové vlastnosti a byly co nejšetrnější k životnímu prostředí. Všechny používané materiály jsou 100% recyklovatelné nebo kompostovatelné. Peblo výrobky, které jsou určeny k ohřátí v horkovzdušné nebo mikrovlnné troubě jsou baleny do speciálních CPET misek, které jsou termostabilní a vhodné pro oba uvedené ohřevy. Tyto výrobky je možné ponechat přímo v misce, ohřát a ihned servírovat.