Zpět na seznam článků
Peblog článek
Článek

Jak vypadá nákupní seznam nutriční terapeutky?

03.07.2020, 16:00

Jak vypadá nákupní seznam nutriční terapeutky?

Řešíme to všichni a řešíme to často: co nakoupit a následně co z toho uvařit… stále dokola. Jak to děláte vy? Nakupujete vždy jen to, co aktuálně potřebujete, nebo plánujete na několik dnů dopředu? Ať už tak, nebo tak, nejdůležitější je řídit se pravidlem: „Kupovat jen to, co chceme opravdu jíst.“ Je to ideální cesta, jak zabránit tomu, že budeme mlsat slané nebo sladké dobroty, a pak si stěžovat, že je tak obtížné udržet si ideální postavu.

Na druhou stranu, je potřeba mít po ruce kvalitní suroviny, ze kterých můžeme připravit zdravé jídlo, díky kterému nebudeme mít na mlsání ani pomyšlení, nebo prostě jen nebudeme mít tak velké nutkání jíst něco navíc. Připravte si pro to ideální půdu promyšleným nákupem. Kouzlo samozřejmě tkví v tom, že když máme dostatek kvalitní energie a potažmo všech živin, nepřepadají nás nezvladatelné chutě na energeticky bohaté, ale na nutriční živiny velmi chudé potraviny.

A protože teorie je jedna věc a praxe druhá, zeptali jsme se naší nutriční terapeutky Simony, jak vypadá její nákupní seznam…

Jak to dělám já?

Chodím na pravidelný (týdenní) větší nákup, předem si plánuji alespoň 2-3 hlavní jídla, která chci následující týden vařit, a zkontroluji, jestli mám doma potřebné suroviny, případně je připíšu na seznam. Zpravidla mě pak v týdnu čeká ještě jeden nákup, protože mi dojde zásoba pečiva.

Proč jsem zvolila tento systém?

Plánování a vhodný výběr potravin už při nákupu mi pomáhá v dodržování výživových doporučení – například, když přihodím do košíku rybu nebo červenou čočku – pak je vysoká pravděpodobnost, že takové potraviny v dalších dnech zpestří můj jídelníček (konkrétně se přiblížím k naplnění těch výživových doporučení, která se týkají konzumace luštěnin a ryb).

Soustředím se také na to, abych měla doma k dispozici potraviny, které lze snadno kombinovat a připravit z nich jednoduchá, rychlá a zároveň nutričně vyvážená jídla – taková, která obsahují všechny hlavní živiny (bílkoviny, sacharidy a tuky) v optimálním poměru.

Potraviny, které mám vždy doma:

Zdroje sacharidů
  • Jasmínová rýže
  • Semolinové těstoviny (penne, tagliatelle nebo fusilli, špagety)
  • Kuskus
  • Ovesné vločky a obilná instantní směs na kaši
Zdroje bílkovin
  • Vejce
Zdroje tuků
  • Máslo a arašídové máslo
  • Natural ořechy (různé druhy)
  • Řepkový a olivový olej
  • Olivy
  • Rajčata sušená v oleji
Sladidla, dochucovadla, bylinky
  • Čekankový/javorový sirup
  • Cibule, česnek, jalapeňos papričky
  • Sůl, pepř a bylinky
  • Hořčice (plnotučná/kremžská)

Můj pravidelný týdenní nákup:

Zdroje sacharidů
  • Pečivo – žitný nebo žitno-pšeničný kváskový chléb
Zdroje bílkovin
  • Mléčné výrobky – kefírové mléko, jogurt do 4 % tuku, polotučné mléko, tvaroh (nízkotučný/polotučný), lučina/žervé/palouček
  • Šunka – kuřecí/krůtí/vepřová – nejvyšší jakosti
  • Cizrnová pomazánka/hummus
  • Libové maso/ryba/tofu – vždy něco z toho, podle plánovaných receptů
Zdroje vitaminů a minerálních látek
  • Zelenina – podle aktuální dostupnosti, nejčastěji pórek, mrkev, rajčata, červená paprika, okurka, cuketa a jarní cibulka
  • Ovoce – nejčastěji banány, jablka, hrušky, hroznové víno a dále podle sezónní dostupnosti

Potraviny, které kupuji poměrně často, ale neudržuji zásoby:

Zdroje sacharidů
  • Bulgur
  • Brambory
  • Batáty
  • Celozrnné tortilly
Zdroje bílkovin
  • Tuňák ve vlastní šťávě
  • Konzervované luštěniny ve slaném nálevu (cizrna, fazole)
Zdroje tuků
  • Kokosové mléko
  • Smetana na vaření a zakysaná smetana
Zdroje vitaminů a minerálních látek
  • Rajčata konzervovaná krájená
  • Rajčatový protlak

Nakupuji i nějaké „neřesti”?

V mém nákupním košíku často skončí čokoláda s obsahem kakaa v rozmezí 70–90 %. Ráda vařím zapečené pokrmy, polévky nebo peču dezerty a těm dodává o kapku lepší chuť tučná smetana ke šlehání nebo tučný tvaroh či zakysaná smetana. Mezi ty další pak patří slané sýry – poměrně často je to feta sýr, niva nebo polooštěpek. A zapomenout nemůžu ani na solené arašídy, které často přidávám do pokrmů inspirovaných asijskou kuchyní. Sobotní vajíčka k snídani pak samozřejmě pozvedne na úplně jinou úroveň slanina a pomerančový džus. Co nakupuji minimálně, jsou pšeničné mouky a cukr, ale i přesto je u mě ve spíži najdete. Čas od času ráda upeču klasickou bábovku nebo pizzu z kynutého těsta.

Každý z nás má samozřejmě jiné chutě a preference a podle nich si svůj nákupní seznam upraví. Nicméně pestré a vyvážené stravování, jak je vidět, není žádná věda, stačí jen nad ním trochu přemýšlet. A to přece za naše zdraví stojí, nebo ne?