Zpět na seznam článků
Peblog článek
Článek

Pečení, jak ho neznáte I: Celozrnný koláč

Nouzový stav posledních dnů nám přinesl do života spoustu změn. V mnoha věcech jsme se museli omezit, ale na druhé straně máme jedinečnou příležitost věnovat se i činnostem, na které v běžném denním režimu není prostor. Práce na domě a na zahradě, třídění oblečení, fotek… Ale my, stejně jako asi většina lidí, si nejvíce pochvalujeme čas trávený s rodinou a tyto společné chvilky si snažíme co nejvíce užít. Máte to stejně? Určitě se s námi shodnete na tom, že pohodová atmosféra v rodinném kruhu jde ruku v ruce s dobrým jídlem. A když teď máme dostatek času, proč si nedopřát i lahodný domácí moučník?

Tento koláč je osvědčenou pochoutkou celé rodiny naší nutriční terapeutky Lucky, která vám zdravější alternativu klasického receptu ráda prozradí:

Když lidé začali v obchodech ve velkém zkupovat nejdříve mouku a postupem času i droždí, trochu jsem se smála mamce, která si stěžovala, že to nikde nemají. Abyste pochopili, ani já, ani moje mamka jsme poslední dobou na pečení moc času neměly, ale to se právě díky této mimořádné situaci změnilo. Home-office navíc nemám jen já, ale i přítel, takže motivace k hledání a zkoušení nových receptů o to víc vzrostla.

O nás, nutričních terapeutech, je známo, že se snažíme péct a vařit trochu zdravější recepty, než dělaly naše babičky. Samozřejmě ale s cílem, aby byly pořád dobré a chutnaly i našemu okolí. Já ty své blízké už znám, a proto vím, že je má varianta koláče v méně sladkém provedení vždy potěší.

Celozrnný kakaovo-tvarohový koláč

Použila jsem:

kakaová část

  • 1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1/5 hrnku cukru        
  • 1 kypřicí prášek na pečení
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1 hrnek mléka
  • 1/3 hrnku řepkového oleje

tvarohová část

  • 2 vaničky tvarohu
  • pudinkový prášek
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce cukru

Jak jsem postupovala:

Všechny suché suroviny na kakaové těsto jsem v míse dobře promíchala a k tomu následně přidala i ostatní ingredience na kakaovou část a vyšlehala hladké těsto. V další misce jsem společně vyšlehala suroviny na tvarohovou část těsta. Do pečicím papírem vyložené formy jsem nalila větší část kakaového těsta, poté nerovnoměrně těsto tvarohové a nakonec nanesla zbytek kakaového. V mrazáku jsem pak našla ještě maliny a použila je pro zpestření. Pak už jsem jen pekla v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 40 minut.

Výsledek opravdu stojí za to. Nejen, že je koláč moc dobrý, ale je také plný vlákniny (díky celozrnné mouce) a bílkovin (díky tvarohu). Není to tedy jen dezert k odpolední kávě, ale může posloužit i ke snídani nebo jako nutričně hodnotná svačina. Tak s chutí do toho!

Překvapil vás tento recept příjemně a rádi byste vyzkoušeli i jiný zdravý moučník? Nutriční terapeutka Denisa připravila další netradiční laskominu: KUSKUSOVNÍK.