Zpět na seznam článků
Peblog článek
Článek

Pečení, jak ho neznáte II: Kuskusovník

Omezení vycházení už trvá nějaký ten týden, a přestože je skvělé v tyto dny opravdu „být spolu” a užívat si svých nejbližších, určitě nám dáte zapravdu, že někdy je to náročné – zejména, pokud máte děti. Už jste také sestavili všechny puzzle několikrát, deskové hry a karty stále dokola už nikoho nebaví a všechny skrýše ve hře na schovávanou už byly odhaleny? Zkuste rodinné příslušníky zapojit do přípravy jídla nebo moučníku, naučí se něco nového a navíc si na něm pak určitě mnohem více pochutnají!

Inspirujte se netradičním receptem naší nutriční terapeutky Denisy a přesvědčte se, že i zdravé jídlo může být velmi chutné, když víte, jak na to:

Pečení není zrovna můj koníček, ale když člověk teď tráví většinu času doma, honí ho často mlsná, tak jsem se rozhodla mu dát zase jednou šanci. Bohužel mi ale došla mouka (což je při pečení celkem zásadní surovina). Ale věřte nebo ne, jde to i bez ní. Při vaření velmi často improvizuji a recept si vymýšlím tak nějak za chodu. U pečení se mi to ale už párkrát nevyplatilo, a tak jsem raději sedla k internetu a šla se inspirovat. Nakonec mě zaujal koláč z kuskusu, který mám doma téměř vždy, protože se z něj dá uvařit „super rychlé“ jídlo. V receptu ale byly meruňky, které jsem bohužel neměla, rozhodla jsem se je tedy nahradit jablky a navíc přisypat pár rozinek a ořechů.

Kuskusovník s jablky a ořechy

Použila jsem:

  • 1/2 hrnku kuskusu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 100 ml smetany
  • 2 a 1/2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžičky skořice
  • 2 hřebíčky
  • 1 jablko
  • 1/2 hrsti rozinek
  • 1/2 hrsti vlašských ořechů

Pokud jste větší rodina, můžete použít dvojnásobné množství.

 Jak jsem postupovala:

Předehřála jsem troubu na 180°C, do hrnce nasypala skořici a hřebíček, přidala mléko a přivedla k varu. Horkým mlékem, ze kterého jsem nejprve vyndala hřebíček, jsem zalila kuskus, promíchala, přiklopila a nechala nabobtnat. Do misky jsem oddělila žloutek, ke kterému jsem přilila smetanu a javorový sirup a vidličkou pečlivě promíchala, aby se vše spojilo. Do druhé misky jsem dala bílek se špetkou soli a vyšlehala sníh. Hotový kuskus jsem promíchala vidličkou, aby nebyl slepený, a přidala k němu vytvořenou směs ze smetany, vajíčka a sirupu, nastrouhané jablko, rozinky a nahrubo nasekané vlašské ořechy. Ke vzniklému těstu jsem nakonec opatrně vmíchala sníh, nalila do silikonové formy a dala péct do předehřáté trouby cca na 40 minut.
Kuskusovník je možné ozdobit jogurtem. Věřím, že si na něm pochutnáte jako já.

Stejně jako Denisa při hledání alternativy ke svému už osvědčenému zákusku, přišla i naše nutriční terapeutka Simona při pečení FAZOLOVÉHO BROWNIES na novou variantu – a povedla se tak, že podle nás předčila i tu původní. Vyzkoušíte to také?