Zpět na seznam článků
Peblog článek
Článek

Pečení, jak ho neznáte III: Fazolové brownies

Také se vám často stane, že v průběhu vaření nebo pečení zjistíte, že vám chybí některá z potřebných ingrediencí? Nyní se v důsledku nouzového stavu navíc může snadno stát, že požadované suroviny bude i obtížnější vůbec sehnat. Nicméně, jako se vším, všechno špatné je pro něco dobré a improvizace v kuchyni už přinesla nejeden vynikající recept. Naše nutriční terapeutky experimentují často a rády a díky tomu můžete ochutnat i vy nové variace známějších moučníků.

Simona měla zálusk na luštěninový zákusek a nedala se odradit ani nedostatkem základní suroviny. A výsledek? Posuďte sami…

V období často vyprodaných zásob s konzervami luštěnin se nemusí tento recept zdát jako nejlepší tip, ale právě díky takovým situacím vniká prostor pro tvořivost a nový, vylepšený recept je na světě. Když jsem se v minulém týdnu vydala do obchodu s vidinou toho, že koupím konzervu červených fazolí, ze kterých připravím brownies, záhy jsem byla vyvedena z omylu – žádná už nezbyla. A tak přišla chvíle pro improvizaci. Překvapilo mě, když jsem v regálu uviděla suché černé fazole, možná právě díky jejich neobvyklosti zůstaly bez povšimnutí. Řekla jsem si, že je vyzkouším, a to i přesto, že na internetu jsem nedohledala jediný recept na fazolové brownies připravovaný ze suchých luštěnin. A vyplatilo se! Fazole (stejně jako další luštěniny) je sice nutné předem namočit, takže je potřeba si pečení naplánovat den předem, ale v tom nevidím žádný problém, protože i zítra bude chuť dát si něco dobrého. Co myslíte vy?

Fazolové brownies

Použila jsem:

  • 300 g černých fazolí (hmotnost po uvaření)
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/3 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku řepkového oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetku soli

Jak jsem postupovala:

Troubu jsem rozehřála na 180˚C. Fazole jsem měla přes noc namočené, bylo třeba je už jen uvařit do měkka. Slité fazole jsem smíchala s ostatními ingrediencemi a rozmixovala. Podle toho, zda chcete v dezertu „přiznat“ přítomnost fazolí, nebo ji spíš skrýt, můžete přizpůsobit stupeň rozmixování. Hotovou směs jsem rovnoměrně rozprostřela na dno zapékací mísy vyložené pečicím papírem a vložila do trouby. Za pouhých 15 minut bylo hotovo, brownies jsem po vychladnutí nakrájela na menší kostičky.

Tímto receptem jsme si opět potvrdili, že experimentování v kuchyni může mnohá jídla ještě vylepšit a těm nám už známým dodat „šmrnc”. Stejně, jako tomu bylo u KUSKUSOVNÍKU a CELOZRNNÉHO KOLÁČE. Který z našich netradičních moučníků vám chutnal nejvíc?