Zpět na seznam článků
Peblog článek
Článek

S nutriční terapeutkou na dovolené

24.07.2020, 13:30

S nutriční terapeutkou na dovolené

A máme tu další článek ze série Život s odbornicí na výživu pohledem jejího partnera. Novomanželé Lucka s Vaškem chtěli původně na svatební cestě prozkoumat západní pobřeží Spojených států, a i když stejně jako většina z nás v letošním létě museli změnit plány, neztratili svůj optimismus, pohotově přejmenovali své líbánky na LITVÁNKY a nebojácně vyrazili do této severské země.

Litvánky s nutriční terapeutkou 

Sedíme proti sobě v litevské hospodě, která připomíná vyhlášený punkový klub Modrá Vopice v Praze, máme vyvalená břicha, potíme se a slibujeme si, že to bylo určitě naposledy. A že až přijedeme domů, vrátíme se k našemu běžeckému plánu. Abyste nebyli úplně vytrženi z kontextu, musím vysvětlit, jak jsme se sem dostali, co se vlastně stalo a proč.

Rok 2020, na který jsme si s mou snoubenkou naplánovali dokončení přestavby podkroví v dubnu, Pražský maraton v květnu, svatbu dvou vyběhaných těl v červnu a zaslouženou dovolenou na západě USA v červenci, nabral s příchodem koronaviru poněkud zajímavé obrátky. Rekonstrukci sice zedník (i přes doporučení epidemiologů) dokončil, maraton byl ale odložený a svatba přeložená o 14 dní. Protože pohledný blondýn s přehazovačkou podcenil opatření ve své zemi, těsně před plánovaným odletem na líbánky jsme obdrželi zprávu o tom, že jsou naše lety zrušené. Cestovat se smělo jen po Evropě, a tak jsme vymýšleli náhradní plán. Doporučená Litva s předpokládaným nízkým počtem turistů byla zajímavá volba. Maličko nám zatrnulo, když den před odjezdem zavřeli, s ohledem na alarmující situaci v kraji permoníků, Lotyšsko a Estonsko, tedy zbylé dva pobaltské státy. Přesto jsme se ale rozhodli, že to riskneme, naložili naši zánovní formuli značky Octavia a vyrazili za teplem. S myšlenkou hrozby uzavírání dalších hranic jsme si připadali jako emigranti za minulého režimu.

Zpátky ale k tématu. Jsme v Litvě, já a moje milovaná nutriční, a už se to pomalu rozjíždí. Aperol na přivítanou, kafíčko, dortíček, litevská večeře (čti kalorická bomba), vínko a spát. Moje žena si totiž na našich výletech nebere dovolenou pouze z práce, ale mám pocit, že rovnou z celé své osobnosti. Chodíme sice třeba i 20 km denně po městě, ale na každém kroku mi čte nápisy a hlavně nabídky, které jsou všude kolem. Ve zkratce je tedy naše procházka v rytmu: snídaně, káva, kostel, brunch, káva, hrad, oběd, káva, polední klid u řeky, káva, dort, večeře, víno. Místní kuchyně je velice výživná. Mezi její pilíře patří například tzv. cepelíny, totiž knedlíky vařené ze syrových brambor plněné mletým masem. A aby měl člověk jistotu, že se bude domů kutálet, navrchu je ještě plnotučný smetanový dip a škvarky z vepřového sádla. Když jsme byli mimo město, situace se díkybohu maličko zklidnila. Jedli jsme jídlo ze supermarketů a do restaurace zašli jen na večeři. Za zmínku ovšem stojí naše „majstrštychy” v podobě 30% smetany s müsli a půlka supertučného mořského úhoře za 36 EUR. Na obranu mé milované je ovšem nutné dodat, že u smetany došlo k záměně kelímku s nízkotučným jogurtem a ten mořský had byl můj nápad.

Pokud bychom ovšem chtěli být korektní, můžeme klidně říkat našim cestám výzkumná expedice. Já jako zeměpisář sbírám podklady pro svá budoucí vyprávění žákům, kteří už zpozorní jen, když mluvím o jídle, a má nutrižena hledá inspirace ze všech koutů světa. Dá se však tato korektnost zachovat i v případě, že k večeři ve zmiňované litevské Modré Vopici zkonzumujete v páru dvě černá piva, studenou řepovou polévku s bramborem, mleté maso v zelném listu s bramborem a smetanou, litevské lasagne (čti jako jakýsi bramborák v zapékací misce se smetanovým dipem a škvarky navrchu a vespod s vepřovými nožičkami) a na závěr zapít dalšími dvěma půllitry tentokráte světlého piva? Za deset dní jsem asi o 3 kila těžší a vážně o tom pochybuji.

Sice mě za chvilku po tom, co dopíšu tento článek, čeká 10km dávka vytrvalostního běhu, ale jsem spokojený, že jsem naši dovolenou z gastronomického pohledu neodbyl. Obrovskou výhodou je také fakt, že se má žena vrátila ke své racionálně vyvážené kuchyni, jejíž nedílnou součástí je tofu a spol., a já jsem tedy zpět v její intenzivní péči.