Zpět na seznam článků
Peblog článek
Článek

Svatba s nutriční terapeutkou

12.06.2020, 17:00

Svatba s nutriční terapeutkou

Výběr menu je jednou z nejdůležitějších součástí předsvatebních příprav. Někdo jde na jistotu a volí klasiku, odvážnější experimentují, ale co ti, kteří jsou na jídlo a výživu odborníky a řeší ho dnes a denně? Podívejte se na tuto situaci pohledem snoubence naší nutriční terapeutky Lucky:

Určitě si říkáte: „Cože? Jako už? Druhý článek a už se berou?“ nebo: „Brácho, neblázni, uteč, dokud můžeš.“ Správný příběh dvou lidí, kteří spolu chtějí žít, bydlet, vařit, vychovávat děti, by ale podle mě měl začínat právě svatbou. Pro někoho staromilec, pro někoho možná sebevrah, ale já jsem se prostě rozhodl a jdu do toho. Jak ale může svatba s nutriční vypadat? Mnohým z vás už možná dochází, že to nebude jen tak.

Ať chceme, nebo nechceme, na tento obřad se těší každý člověk trošku jiným způsobem. Buď jako hlavní aktér, nebo jako pozvaný host. Ženy se těší, jak se promění po dlouhé době zase v princezny, jak si popláčou, až se jejich kamarádka provdá, jak si skvěle zatančí a možná ochutnají něco dobrého k jídlu.
Jak to asi vidí muži? Měsíc se modlí, aby se stále vešli do obleku, který měli naposledy na promoci, se zármutkem se loučí se svým kamarádem, kterého už možná nikdy v hospodě neuvidí, a nejvíc se netěší, až budou muset u parketu nervózně vyčkávat, až přijde pomalá píseň, aby splnili slib, že si s partnerkou zatančí. Jediné, k čemu se ovšem upínají s radostí a nadšeným očekáváním, je svatební hostina a pití. Na grilu se točí selátko, všude hromady řízků, guláš, chlebíčky, k tomu točená dvanáctka a na závěr se dodělat chipsy. Jak to mohu říct takto s jistotou? Věřte, že když hrajete deset let v zábavové kapele a objíždíte svatby v celém okrese, máte třeba u písničky Okno mé lásky od Olympiku dost času na to pozorovat, co se děje kolem vás.

Zpět ale k tématu. Jak jistě víme, nutriční terapeutky jsou vysokoškolsky vzdělané odbornice na lidské tělo, na jeho fungování a především na správné stravování. Vdává-li se tedy expertka na výživu, okamžitě se mnohým svatebčanům rozsvítí červená kontrolka. Při představě, jak se na svatbě podává maso pouze sójové, v lepším případě kuřecí, ale dělané na páře, blanšírovaný chřest s čočkou, luxusní celozrnné chlebíčky s delikátní pomazánkou z obilných klíčků, se raději před obřadem nají pořádně doma, aby nezahynuli hladem.
Ano, moje nevěsta už mě samozřejmě stihla naučit, že grilování a smažení jsou nezdravé úpravy potravin, kdy vznikají v jídle karcinogenní látky… že v guláši a podobných omáčkách je více tuku, než je nutné… že v bramborovém salátu je tučná majonéza, ve vece na chlebíčky není mouka s velkým množstvím vlákniny… že v pivu je tolik energie, že bychom pak nemuseli tři dny jíst a chipsy jsou plné soli a oleje. Také mě ale naučila jednu zásadní věc. Pokud chce žít člověk zdravě a správně, nemělo by se nic přehánět. Je lepší plnit zásady správného stravování na 80 % než vůbec.

Co z toho tedy plyne závěrem? Kdybyste šli na naši svatbu nebo svatbu jiné nutriční, nebojte se, že se dobře nenajíte. Nestrachujte se, že dostanete u vchodu kalorické tabulky, budete se muset zvážit a váš výsledek bude porovnáván s hmotností při odjezdu. Nutriční jsou totiž ve většině případů úplně normální ženské, které mají rády dobré, a klidně i sladké jídlo.

Autor:
Václav Barták, přítel jedné z našich nutričních terapeutek